Än så länge har vintern varit relativt mild med undantag av början på december. Tack vare en rejäl ökning av både temperatur och nederbörd i slutet av december lyckades spotpriset sjunka ordentligt under de två sista veckorna av fjolåret. Ändå landade det rörliga medelpriset på 379,74 öre/kWh men det kunde ha blivit betydligt värre. I mitten på december befarade vi att priset skulle kunna bli det dubbla men tack och lov var vädergudarna med oss den här gången.

Starten på 2023 har varit mild och blåsig vilket gjorde att spotpriset i januari (utan moms och avgifter) hamnade på ungefär en tredjedel av det förutspådda priset. Även februari blev en mild vintermånad med ett ännu lägre spotpris än i januari. Mars har varit lite kyligare, åtminstone nattetid, och när halva månaden har gått så ligger spotpriset på ca 98 öre/kWh vilket borde innebära ett rörligt medelpris på runt 1,30 kr/kWh. De kommande veckorna ser mildare ut så det finns potential i att sänka priset ytterligare.

Trots milda vintermånader ligger de fasta priserna kvar på en relativt hög nivå. Det beror på en osäkerhet på marknaden kring vad som kommer att hända framöver i världen och med vädret. Även om vi tog oss igenom den här vintern på ett bra sätt så kommer det en ny vintern som förmodligen kommer att ha förutsättningar som liknar denna. Vi tror dock att de fasta priserna skulle kunna gå ner något inför sommaren även om vi inte räknar med några stora sänkningar.

Det är svårt att rekommendera vare sig det ena eller det andra just nu eftersom det fortfarande finns en del osäkerhetsfaktorer som påverkar priset. Just nu är rörligt pris bra men det kan svänga snabbt så vill man ha ett stabilare pris över tid är det ett fondavtal vi rekommenderar. Vill man binda priset för att veta vad varje kWh kommer att kosta under en viss period så kan det också vara läge, men det kan vara bra att vänta ett litet tag till eftersom de fasta priserna tenderar att sjunka under försommaren.