Priserna delvis på väg neråt


Till följd av krig och efterföljande energikris i Europa upplevde vi under hösten 2023 en stark oro för elprisutvecklingen inför vintern bland många av våra kunder.

Tack vare en förhållandevis mild vinter i resten av Europa och därmed välfyllda gaslager kan vi nu konstatera att vintern har passerat med mycket lägre priser än vi vågat hoppas på. Priserna på gas och utsläppsrätter har gått ner och elpriserna har fallit undan för undan. Vi befinner oss nu på samma prisnivåer som innan kriget bröt ut.

Varmare temperaturer samt gott om vindkraft genererade timmar med minuspriser i början av februari. Det innebär att det fanns ett överskott av elproduktion, alltså att det produceras mer el än det fanns behov av. Överskottet kan exporteras till andra länder eller så får man helt enkelt dra ner produktionen. Minuspriserna gjorde att spotpriset sjönk rejält i februari och slutade på 79,53 öre/kWh.

Mars inleddes med prognoser om kallare väder och låg vind. Revisionerna på kärnkraften har dragit i gång vilket innebär något reducerad elproduktion för närvarande. Först ut på revision var Finlands nya reaktor Olkiluoto 3 som har varit i kommersiell drift i knappt ett år.

Nya prognoser talar för ett väderomslag med stigande temperaturer, mer nederbörd och vind under resterande veckor i mars. Ökad nederbörd innebär mer vatten i vattenmagasinen som försörjer vattenkraftsproduktionen och bidrar också till fallande priser.

Tittar vi framåt så har vi ett bra läge och inget talar just nu för att priserna kommer att svänga tillbaka upp på kort sikt.

För dig som har möjlighet och är bekväm med prisvariationer är det rörliga priset ett bra alternativ för närvarande. Med vårt rörliga avtal har du enbart en månads uppsägningstid och kan snabbt byta till ett annat alternativ om så önskas. Vi erbjuder även rörligt timprisavtal vilket passar dig som har större möjligheter att styra om din elanvändning till de billigare timmarna på dygnet.

Känner du att trygghet och långsiktighet är det viktigaste så kan det också vara ett bra läge att teckna ett fast pris.

För dig som har ett batteri installerat och vill teckna avtal för att kunna delta på stödtjänstmarknaden så arbetar vi på att kunna erbjuda en sådan tjänst framöver. Håll utkik i våra kanaler för mer information!


Vill du komma i kontakt med vår kundtjänst?

Kundtjänst

Vår strävan är att ha en öppen och nära dialog med dig som kund. Därför är vi aldrig längre bort än ett telefonsamtal eller ett mail. Du kan också chatta med oss direkt här på vår hemsida.

Varnumsleden 1, 681 91 Kristinehamn
Öppettider:
Vardagar 08:00 - 12:00
13:00 - 15:30