Frågor och svar om solproduktion


Genom att bli mikroproducent av solenergi kan du både spara pengar, tjäna pengar och göra en insats för miljön! Vi erbjuder kristinehamnarna att köpa kompletta solcellspaket för såväl villatak som större byggnader. Om du väljer oss som leverantör av dina solpaneler kommer vi att guida dig rätt hela vägen från nyfikenhet till produktion av din första kilowattimme.

Vad är en mikroproducent av förnybar el?

Förnybar el innefattar att du producerar energin genom solceller, vindkraft eller vattenkraft.

Ellagen (1997:857) säger att du ska räknas som mikroproducent om din anläggnings effekt är maximalt 43,5 kW och din huvudsäkring är maximalt 63 A. Som jämförelse har ett villatak, där vi kan utnyttja 40 m2 till solpaneler, en effekt på 6,4 kW och en beräknad elproduktion som uppgår till 5700 kWh.

Ditt hushåll eller företag måste också göra av med mer el än du producerar på ett kalenderår.

Skattelagstiftningen sätter en maxgräns på 100 A för att få göra skatteavdrag på 60 öre/kWh som levererats ut på elnätet.

Uttagspunkten och inmatningspunkten måste gå via samma anslutningspunkt, alltså samma elmätare som mäter både det du använder och det du producerar.

Kan man få någon form av bidrag för installation och inköp av solpanelerna?

Du har möjlighet att ansöka om ett skatteavdrag för Grön teknik. Avdraget gäller vid installation av solceller, hemmaladdning för elfordon eller lagring av egenproducerad el.

Det fungerar på liknande sätt som med rut- och rotavdrag, och du får avdraget direkt på fakturan för installationen.

Hur mycket kan du göra avdrag på?

  • Solceller – Du får 20 % i avdrag för material och installation av solceller
  • Energilagring – Du får 50% i avdrag för en installation som lagrar din egenproducerade el
  • Du får 50% i avdrag för att installera en laddbox för hemmaladdning av ditt elfordon

Totalt kan man få 50 000 kr per år och person i avdrag för grön teknik, gäller även för nybyggda hus.

Mer info på skatteverkets webbplats >>

Obs! Gäller ej företag och föreningar t ex bostadsrättsföreningar. Det finns i dagsläget inget motsvarande stöd för dessa.

Kan jag få ersättning för den el jag producerar?

Ja, det finns två möjliga sätt att tjäna pengar på sin elproduktion, förutom att du så klart sparar pengar på att inte behöva köpa lika många kilowattimmar till din egen elanvändning:

  • För det första har såväl juridiska personer som privatpersoner möjlighet att få 60 öre/kWh i skattereduktion för det överskott du matar ut på elnätet när du producerar mer än du har möjlighet att använda. För att få möjlighet att göra skatteavdraget måste du använda lika mycket energi som du matar ut på elnätet under ett år. Om du exempelvis använder 3000 kWh själv så är det maximalt 3000 kWh som du kan få skattereduktion för. Som mest får du ersättning för 30 000 kWh per år och anläggning vilket gör att du kan få maximalt 18 000 kr per år i skattereduktion. Läs mer om skattereduktionen på Skatteverkets hemsida >>
  • För det andra kan du skriva avtal med ett elhandelsföretag som kan köpa ditt överskott. Kristinehamns Energi AB köper dina överskottstimmar för motsvarande spotpriset -1,5 öre på elbörsen NordPool. Ett grundkrav är att du är kund hos oss även för din elanvändning. Läs mer om hur det fungerar här >>

Vad behöver jag göra som beställare av solpaket från Kristinehamns Energi AB?

Vi sköter nästan allt! Men några saker måste du som fastighetsägare göra:

  • Ansöka om bygglov hos kommunen för anläggningen om den ska monteras på ditt tak och är bygglovspliktigt. Kommunen gör en bedömning från fall till fall.
  • Teckna avtal om elförsäljning med ett elhandelsföretag om du vill sälja dina producerade kilowattimmar när du själv inte har möjlighet att använda dem. Välj gärna att teckna avtal med oss på Kristinehamns Energi. Läs mer om hur det går till >>

 

 


Vill du komma i kontakt med vår kundtjänst?

Kundtjänst

Vår strävan är att ha en öppen och nära dialog med dig som kund. Därför är vi aldrig längre bort än ett telefonsamtal eller ett mail. Du kan också chatta med oss direkt här på vår hemsida.

Varnumsleden 1, 681 91 Kristinehamn
Öppettider:
Vardagar 08:00 - 12:00
13:00 - 15:30