För dig som bor i lägenhet!


En normal lägenhet, där uppvärmningen ingår i hyran eller avgiften, brukar ha mellan 1000-3000 kWh i årsanvändning beroende på vilken typ av utrustning man har i bostaden. Om man har en förbrukning i det lägre spannet behöver man inte tänka så mycket på sin elanvändning, man måste kunna leva också. Men den som ligger i det övre spannet kan påverka sina kostnader genom att tänka till i sin vardag. Här kommer några tips för att minska elanvändningen och få mer pengar kvar i plånboken.

  • Om du har tvättmaskin i din lägenhet, se till att tvätta fulla maskiner om det är möjligt. På så sätt blir det färre tvättar och därmed lägre energianvändning.
  • Använd torktumlare och torkskåp sparsamt. En torktumlare kan använda upp till 10 kWh per körning beroende på effekt och tid för programmet. En torktumling var tredje dag hela året blir  ca 1 200 kWh. Om snittpriset för året är 1,50 öre blir det totalt 1 800 kr.
  • Fyll diskmaskinen! Det går åt lika mycket vatten och el oavsett om du har den full eller halvfull.
  • Om du har gamla vitvaror, fråga din hyresvärd om det är möjligt att byta till en nyare med bättre energiklass. Om du bor i bostadsrätt kan det löna sig att investera i nya maskiner om de befintliga är av en äldre modell.
  • Se till att bara ha LED-lampor, de drar nästan ingenting jämfört med de gamla glödlamporna.
  • Använd vattenkokare istället för spisen när du ska koka upp vatten (om du inte har induktionsspis). Lock på grytorna sparar också energi.
  • Har du en äldre TV, stäng av den helt istället för att låta den stå i stand-by-läge.

Vill du komma i kontakt med vår kundtjänst?

Kundtjänst

Vår strävan är att ha en öppen och nära dialog med dig som kund. Därför är vi aldrig längre bort än ett telefonsamtal eller ett mail. Du kan också chatta med oss direkt här på vår hemsida.

Varnumsleden 1, 681 91 Kristinehamn
Öppettider:
Vardagar 08:00 - 12:00
13:00 - 15:30