För dig i villa


Det finns förmodligen lika många villavarianter som det finns människor vilket betyder att det är svårt att säga något generellt kring hur mycket pengar man kan spara på att energieffektivisera. Det viktigaste är att alla kan göra något!

  • Visste du att genom att sänka innetemperaturen med 1 grad så kan du spara 5 % av energianvändningen? Ett tråkigt tips kanske men oerhört effektivt, framförallt om man har eluppvärmning. Dessutom kostar förändringen ingenting att genomföra. Att byta uppvärmningsform eller komplettera den befintliga kan också vara ett alternativ men då krävs ofta en större investering som också kan ta tid att genomföra. Tilläggsisolering kan också vara en idé om man värmer åt kråkorna.
  • Se över dina vitvaror! En gammal kyl i källaren är en av våra värsta energibovar. Se till att tätningslisterna är fräscha så att du inte kyler källaren istället för varorna i frysen. Om dina vitvaror är mer än 10 år gamla kan det löna sig att förnya utrustningen. Ett annat smart tips är att hålla rent bakom kyl och frys genom att dammsuga av ett par gånger per år. Kontrollera också temperaturen i vitvarorna. I en kyl ska medeltemperaturen vara 4-5 grader för att dina matvaror ska trivas som bäst och i en frys är -18 grader lagom temperatur.
  • Fyll tvättmaskinen när du tvättar! En halv maskin drar nästan lika mycket som en hel, dessutom får du köra tvättmaskinen fler gånger om den bara är halvfull.
  • Var sparsam med att använda torktumlare och torkskåp. En torktumlare kan använda 10 kWh per körning vilket skulle kunna innebära en kostnad på ca 1 800 kr per år. Låt tvätten lufttorka istället.
  • Fyll diskmaskinen! Det går åt lika mycket vatten och el även om du kör några få saker i maskinen.
  • Släck lamporna om du vill men framförallt byt ut gamla glödlampor till LED.
  • Ha timer på motorvärmaruttaget!
  • Om du har en laddbox, ladda lagom mycket! Fundera över morgondagen och hur mycket du ska köra. Ladda sedan bilen så mycket du behöver. Det finns ingen mening med att ladda en full tank om du bara tänkt att åka någon kilometer.

Vill du komma i kontakt med vår kundtjänst?

Kundtjänst

Vår strävan är att ha en öppen och nära dialog med dig som kund. Därför är vi aldrig längre bort än ett telefonsamtal eller ett mail. Du kan också chatta med oss direkt här på vår hemsida.

Varnumsleden 1, 681 91 Kristinehamn
Öppettider:
Vardagar 08:00 - 12:00
13:00 - 15:30