Elnätet genomgår just nu en omvälvande period när ny teknik ska integreras i ett äldre system samtidigt som elanvändningen spås öka markant under de kommande 20 åren. De tidigare relativt passiva elanvändarna börjar i ökande utsträckning producera sin egen el, ladda sina bilar och lagra ström i batterier för att kunna kapa effekttoppar för att på så sätt minska sina kostnader. Dessa förändringar kräver stort engagemang av elnätsföretagen som måste arbeta proaktivt med nätanalyser på längre sikt än tidigare. För att kunna möta framtidens krav på energileverans behöver Sveriges elnät byggas ut men man måste också utnyttja de nya möjligheter som ges i form av efterfrågeflexibilitet, energieffektivisering och energilagring.
Ny föreskrift
Med avstamp i framtidens utmaningar har ett europeiskt och svenskt regelverk kommit på plats som ska skapa transparens och öka insynen bland annat avseende flexibilitetstjänster som kommer att behövas på medellång och lång sikt. (Flexibilitetstjänster innebär t ex att en aktör medvetet kan minska sitt effektuttag tillfälligt när elnätet har hög belastning och få en ekonomisk ersättning för att göra det.) Elnätsföretagen ska därför upprätta en nätutvecklingsplan vartannat år där man bland annat förutser potentiella investeringar under de kommande 5-10 åren. Tonvikten i nätutvecklingsplanen ska ligga på den infrastruktur för distribution som krävs för att kunna ansluta ny produktion och ny förbrukning, inklusive laddstationer för elfordon. Syftet är att underlätta integreringen av anläggningar som producerar el från förnybara energikällor, t ex solpaneler. Utvecklingen av energilagringsanläggningar (större batterier) och elektrifieringen av transportsektorn är andra tunga argument för införandet av nätutvecklingsplaner.
Genom att samla information om nätutveckling i ett publikt dokument skapas möjligheten för systemanvändarna att få information om planerade utbyggnader och uppgraderingar av elnätet. I nätutvecklingsplanen säkerställs också att de olika aktörerna samarbetar med varandra för att skapa en trygg elleverans även i framtiden där elnätet lever upp till de krav som ställs genom Sveriges energi- och klimatmål.
Samråd om nätutvecklingsplanen
Den slutliga nätutvecklingsplanen ska vara klar senast i december 2024 men innan dess har våra intressenter möjlighet att komma med synpunkter på planen, detta kallas samråd. Vår nätutvecklingsplan ligger ute för samråd från fredagen den 13 september 2024 till och med den 27 oktober 2024.
Nätutvecklingsplanen hittar du här >>
Har du några synpunkter?
Här hittar du en länk till vår digitala samrådsblankett >>
Vill du hellre svara på en pappersblankett så finns den att skriva ut här >>